Eerst een woordje over het huidige Tsjechië en Praag voor we een duik nemen in de geschiedenis. Praag is een zeer oude stad. Een joods handelaar beschreef in 965-966 de stad als volgt: ‘Praag is een stad, gebouwd van steen en leem en heeft een groot marktplein. Russen en Slaven brengen hun goederen hier, moslims van Turkse streken kopen slaven, tin en vachten in ruil voor munten en oosterse waren. Bohemen is een rijke bevoorrader; je kan genoeg tarwe kopen voor een brood om er een maand van te leven, of meer voeder dan een paard in 40 dagen kan verorberen, voor hetzelfde bedrag kan je tien kippen kopen...’

De kroniekschrijver Cosmas, de auteur van de Latijnse kroniek over de geschiedenis van de Tsjechische landen beschreef Praag in de context van de gebeurtenissen van 1091 als een handelsgroep van nederzettingen waar de meest welvarende en rijkste financiers van alle nationaliteiten samenkwamen.

 

Praha is de hoofdstad van Tsjechië.
Groot Praag is met 1,2 miljoen inwoners de grootste stad van het land.
Het bestuursgebied van Praag omvat een oppervlakte van 496 km² en ligt aan de beide oevers van de Moldau (Vltava) in een dal en op heuvels, 187 tot 380 m boven de zeespiegel. De Moldau is op deze plaats tussen de 110 en 320 m breed en wordt door 15 bruggen overspannen. Praag is sinds 1945 een bijna zuivere Tsjechische stad. De Tsjechische hoofdstad is het grootste industriecentrum van het land. Bijna 10 % van alle industriële producten (met als zwaartepunt machinebouw) wordt hier vervaardigd. In Praag zetelen de hoogste organen van de staat, evenals talrijke academies en volkshogescholen. De Karelsuniversiteit was de eerste Centraal-Europese universiteit en is nog steeds de belangrijkste onderwijsinstelling van het land. Daarnaast was Praag, vooral gedurende de twee periodes dat zij hoofdstad was van het Duitse Rijk, een internationaal gerenommeerd centrum van wetenschap en onderwijs.Praag bestaat uit tien bestuurlijke districten.

 

Praag wordt de 'Gouden Stad' genoemd. Inderdaad fonkelt het verguldsel aan de torenspitsen en gevelornamenten als nergens anders, terwijl ook de warme kleur van het pleisterwerk bijdraagt tot de goudgele gloed die de stad in het zonlicht uitstraalt. De stad is volgebouwd met de mooiste kerken en paleizen die werden versierd met prachtige schilder- en beeldhouwwerken.Volgens de overlevering was Vysehrad de oudste burcht van Praag. Hier woonde Libuse, de legendarische aartsmoeder van de Premislyden. Zij zou de roem van Praag hebben voorspeld. De stichting van de burcht op de Hradcany-heuvel gaf de aanzet tot het ontstaan en samensmelten van de verschillende nederzettingen op beide Moldau-oevers. Men vestigde zich namelijk tussen de Hradcany en de Vysehrad-burcht. De gunstige ligging, aan een doorwaadbare plaats in de rivier waar belangrijke wegen elkaar kruisten, moet ertoe hebben bijgedragen dat de stad al vlug een levendig handelscentrum werd.

Door de eeuwen heen hebben drie volkeren een woonplaats gehad in Praag: Tsjechen, Duitsers en Joden. De Duitsers werden verdreven, de Joden uitgemoord en de Tsjechen bleven.

praag.gif
praag2.jpg
praag 3.jpg
praag4.jpg
praag 5.jpg
Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Cookies kunnen worden beheerd in uw browser of de apparaatinstellingen.